Rumnationen Danmark

I Danmark er der omkring 200 virksomheder og en del undervisningsinstitutioner, som arbejder med rummet.

Der er cirka 2400 personer, som arbejder i rumerhvervet og et ukendt antal hundreder i rumforskning i Danmark.

Vi kan være mange flere!

Vil du stille skarpt på rummet og samtidigt gøre en forskel?

Ønsker du en karriere i rumbranchen?

Så er det vigtigt, at du har en uddannelse inden for naturvidenskab eller de tekniske videnskaber (science, technology, engineering, arts, mathematics). Med en uddannelse inden for disse fag kan du blive meget andet end astronaut – og du har mulighed for at gøre en forskel for bæredygtighed og Danmarks grønne omstilling, men også forbedre vores sundhed og være med til at skabe ny viden om Jorden og rummet.

Vil du finde liv i rummet, undersøge klimaet på Jorden, sende satellitter i rummet eller holde øje med astronauternes helbred?  Der er mange spændende karrieremuligheder i rumbranchen.

Verden forandrer sig hurtigt, og vi stiller højere krav til bl.a. bæredygtighed. Hele tiden driver viden og fantasi os mod bedre og smartere løsninger. Vi snakker om grøn omstilling; vi skal lære, hvordan vi kan genbruge vore ressourcer og leve bæredygtigt, og her er rumbranchen en stor spiller på banen.

Viden om natur og teknik er vigtig for vores samfund og for den grønne omstilling. I rumbranchen kan du være med til at flytte grænserne for, hvad der er menneskeligt muligt. Du kan være med til at gøre en forskel – ikke blot for videnskaben, men også for verden.

Rumvirksomhederne er i kraftig vækst, så de mangler dygtige medarbejdere. Der er mulighed for at tjene gode penge: For hver krone, som investeres i rumvirksomhederne tjenes der 4 kroner ind. Det er rigtig flot!

Den europæiske rumorganisation ESA forudser for eksempel at skulle ansætte 100 personer fra hele Europa pr år i de næste 10 år, blot for at kunne følge med afgangen på grund af alder.

Det kan for eksempel være:

Astronauter

håndværkere

it-specialister

ingeniører

teknikere

kommunikationseksperter

matematikere

forskere

– og mange flere…

Så du behøver ikke rejse til Månen for at arbejde med rumteknologi. I rumbranchen er der mange forskellige jobs – og der er brug for dig. Du kan fx blive den, som træner astronauterne, og holder et skarpt øje på deres puls, imens de bevæger sig i næsten vægtløshed. Eller du kan blive den, som sender satellitter ud i rummet for at lære om Jorden, dens vejr og klima – eller se ud i rummet gennem teleskoper, for at finde liv i rummet.

Astronauterne er desuden afhængige af dygtige ingeniører, fysikere, læger, matematikere og mange andre. Derfor er der brug for dig, som har interesse for rumforskning.

Vi véd, at rumbranchen i fremtiden vil mangle arbejdskraft, og derfor er der brug for dig. Rumbranchen er for alle – du behøver ikke have en drøm om at blive astronaut. For at vi kan sende astronauter i rummet, har vi brug for dygtige ingeniører, læger, matematikere, astronauter, IT-specialister, teknikere, forskere og kommunikationseksperter.

Så kom og vær med!

I menuen “Om Os” har vi samlet links, mailadresser og kontaktnavne på en masse af de danske institutioner og virksomheder, som arbejder med rummet, og som er med i samarbejdet “Space Exploration Danmark”.

Kontakt os, hvis du er nysgerrig, eller læs mere på ESAs karrieresider (på engelsk).

Send a Message